24ο Συνέδριο InfoCom World
Fiber & 5G Highways: DigitAll Greece!
29 Νοεμβρίου 2022, Divani Caravel
30 Νοεμβρίου 2022, Online
The best speakers, all in one place!
Καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός εξελίσσεται σε βασικό πυλώνα ανάπτυξης για κάθε πτυχή της οικονομίας, η δημιουργία υποδομών «ταχείας κυκλοφορίας» -δηλαδή ψηφιακών «λεωφόρων» στις οποίες θα κινηθεί ο μετασχηματισμός του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα- αποτελεί κρίσιμο στόχο. Άλλωστε, αυτή η επιταχυνόμενη ψηφιοποίηση αναμένεται πως, όχι μόνο θα ενισχύσει κάθε πτυχή της οικονομίας, αλλά θα προσφέρει νέες «διόδους» για το επιχειρείν και ίσες ευκαιρίες σε εκπαίδευση και εργασία για τους πολίτες.
Σήμερα, η συγκεκριμένη ψηφιακή ανάπτυξη και οι επενδύσεις που αυτή απαιτεί, δεν αποτελούν ευχολόγιο, αλλά ζητούμενο. Άλλωστε, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας 2022 (DESI), που δόθηκε στη δημοσιότητα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και που παρακολουθεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τα κράτη μέλη στον ψηφιακό τομέα, η Ελλάδα κατατάσσεται 25η μεταξύ των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2022. Εντούτοις, συνολικά, η χώρα μας σημειώνει ικανοποιητική πρόοδο τα τελευταία έτη συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη, το οποίο σημαίνει ότι καλύπτει μέρος της διαφοράς.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζει η Κομισιόν και όσον αφορά στον τομέα της συνδεσιμότητας, η Ελλάδα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ιδίως όσον αφορά στην κάλυψη των δικτύων πολύ υψηλής χωρητικότητας (VHCN) και πέμπτης γενιάς (5G). Ωστόσο, υπογραμμίζεται πως απαιτείται περισσότερη πρόοδος, ιδίως όσον αφορά στη διείσδυση σταθερών ευρυζωνικών επικοινωνιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps, η οποία παραμένει πολύ χαμηλή σε σύγκριση με τον μέσο όρο του 41% της ΕΕ (φτάνοντας σε ποσοστό της τάξεως του 9%) και την περαιτέρω βελτίωση της κάλυψης 5G (ποσοστό 66%), ώστε να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε υψίρρυθμη συνδεσιμότητα σε ολόκληρη τη χώρα.
Ευρύτερα πάντως, τα συμπεράσματα δείχνουν ότι, ενώ τα περισσότερα κράτη μέλη σημειώνουν πρόοδο στον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, η υιοθέτηση βασικών ψηφιακών τεχνολογιών από τις επιχειρήσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (AI) και τα Big Data, παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Πρέπει, επισημαίνεται, να ενταθούν οι προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η πλήρης ανάπτυξη των υποδομών συνδεσιμότητας (ιδίως του 5G) που απαιτούνται για υπηρεσίες και εφαρμογές υψηλής καινοτομίας. Οι ψηφιακές δεξιότητες είναι ένας ακόμη σημαντικός τομέας στον οποίο τα κράτη μέλη πρέπει να σημειώσουν μεγαλύτερη πρόοδο.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι πάροχοι προχωρούν σε αυξημένες επενδύσεις για την ανάπτυξη υποδομών 5G και fiber. Βρισκόμαστε, άλλωστε, σε μια χρονική στιγμή που μεγάλες και σημαντικές πολυεθνικές επιλέγουν την χώρα μας για την ανάπτυξη των δικών τους hubs – είτε πρόκειται για κέντρα δεδομένων που εξυπηρετούν την ευρύτερη περιοχή, είτε για κέντρα ανάπτυξης τεχνολογιών και προϊόντων, είτε για hubs που ενισχύουν τις δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού. Μια αξιόπιστη τηλεπικοινωνιακή υποδομή, με τεχνολογία αιχμής, όχι μόνο θα ενισχύσει τη λειτουργία αυτών των κέντρων, αλλά θα προσελκύσει και νέες επενδύσεις, αναδεικνύοντας την Ελλάδα σε ένα «hub for hubs».
Και φυσικά, τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας και μερικούς μήνες μετά την σχεδόν «αναγκαστική» υιοθέτηση digital λύσεων από πολλούς οργανισμούς, είναι σαφές πως η ενίσχυση των τηλεπικοινωνιακών υποδομών θα στηρίξει την ψηφιοποίηση του επιχειρείν και τις διαδικασίες που οδηγούν στην ανάπτυξη καινοτομίας. Οι επιχειρήσεις χρειάζονται πρόσβαση σε γρήγορες και αξιόπιστες συνδέσεις, ώστε να αναπτύξουν την παρουσία τους στο διαδίκτυο και τις πωλήσεις τους μέσω ηλεκτρονικού επιειρείν. Και αυτό γιατί, παρά το ότι το e-commerce βρίσκεται σε άνοδο, ο αριθμός των επιχειρήσεων που πραγματοποιεί σχετικές δραστηριότητες παραμένει μικρός.