Οι μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμοί ήταν από την αρχή επιφυλακτικοί απέναντι στο μοντέλο του cloud computing, ειδικά όταν πρόκειται για την φιλοξενία κρίσιμων εφαρμογών και δεδομένων, ωστόσο, η στάση αυτή έχει αρχίσει πλέον να αλλάζει.

Ήδη, οι πάροχοι λογισμικού με παγκόσμια επιρροή αναπτύσσουν εκδόσεις των εφαρμογών τους αποκλειστικά για χρήση εντός του υπολογιστικού νέφους, κάτι που δείχνει την αμοιβαία πρόθεση παρόχων και πελατών να συναντηθούν σε ανοιχτούς ορίζοντες.

Το cloud αποδεικνύεται ότι είναι η πιο οικονομικά αποδοτική μέθοδος για να σηκώσει το τεράστιο βάρος τηςαποθήκευσης και διαχείρισης του γιγαντιαίου όγκου δεδομένων που αυτές οι επιχειρήσεις παράγουν και επεξεργάζονται.

Το cloud εξακολουθεί να μεγαλώνει, και να ωριμάζει. Μπορεί το hosting και το collocation να είναι ένα βήμα προς την αποδέσμευση από κοστοβόρο εξοπλισμό, αλλά το cloud σε πλήρη ανάπτυξη οφείλει να παρέχει Software as a Service, αλλά και φιλοξενία κρίσιμων εφαρμογών. Επόμενο και πιο προχωρημένο βήμα είναι τα managed services. Ποιος CIO όμως αισθάνεται πραγματικά ασφαλής για να κάνει αυτά τα βήματα;

SLA, Security, virtualization, managed services, είναι λέξεις που κάνουν κάθε οργανισμό που διαθέτει κρίσιμες εφαρμογές να απαιτεί διαβεβαιώσεις για την ακεραιότητα και την ασφάλεια των δεδομένων του αλλά και για την αδιάλειπτη λειτουργία των εφαρμογών του.

Δισταγμοί και φόβοι περισσεύουν. Είναι όμως δικαιολογημένοι; Είναι οι CIO και CTO’s επαρκώς ενημερωμένοι και διατεθειμένοι να επιχειρήσουν την πραγματική μετάβαση στο cloud;

Οι πάροχοι cloud διακηρύσσουν ότι η τεχνολογία πλέον υπάρχει και ξεπερνά κάθε in-house λύση, ενώ με τις οικονομίες κλίμακος που πετυχαίνει, κρατά το κόστος χαμηλά.

Οι ημέρες που το cloud ήταν το εργαλείο για τις μικρές επιχειρήσεις οι οποίες ήταν πρόθυμες να ρισκάρουν, έχουν περάσει. Το υπολογιστικό νέφος κάθε άλλο παρά νεφελώδες μπορεί να χαρακτηριστεί και πλέον, δυνατότερο από ποτέ, φαίνεται να μπορεί να στηρίξει ακόμη και γίγαντες…

Στη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του 15ου Infocom Word, όλοι οι προβληματισμοί, οι λύσεις και οι προτάσεις θα συζητηθούν σε έναν ζωντανό ανοιχτό διάλογο μεταξύ όλων των εμπλεκομένων που, χωρίς δεσμεύσεις και στεγανά, θα καταθέσουν τις απόψεις τους σε ένα πρωτοποριακό brainstorming.

Δείτε την πλήρη ενότητα εδώ