«It’s a Connected World – Connecting business & opportunities»

Το 14ο Διεθνές Συνέδριο Τηλεπικοινωνιών InfoCom World πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Divani Caravel την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2012 υπό την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, της ΕΕΤΤ, της ΕΕΚΤ, του ΣΕΚΕΕ, του IEEE, του e-TEE, της ΕΜηΠEΕ, και του GSA. Με την παρουσία ανω των 2500 συνέδρων που συμμετείχαν στις εργασίες του, επιβεβαίωσε για ακόμη μια χρονιά το γεγονός ότι αποτελεί τη σημαντικότερη διοργάνωση στη ΝΑ Ευρώπη, στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, αποτυπώνοντας τις ραγδαίες εξελίξεις που φέρνει η ευρυζωνικότητα και η συνεχιζόμενη σύγκλιση των τεχνολογιών Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής και Μedia.

Οι θεματικές ενότητες, κράτησαν και τις τρεις αίθουσες, ασφυκτικά γεμάτες, αφού οι συνολικά 133 ομιλητές φρόντισαν με τη συμμετοχή τους να διατηρήσουν το ενδιαφέρον αμείωτο. Δίκτυα Νέας Γενιάς, Υπηρεσίες Cloud, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Εξωστρέφεια, Τηλεόραση, Ψηφιακό μέρισμα, TETRA και Social Media.

Η φετινή διοργάνωση είχε ως κεντρικό θέμα «It’s a Connected World: Connecting business & opportunities», θεωρώντας ότι η διασύνδεση οποιασδήποτε συσκευής, οπουδήποτε και οποτεδήποτε (anytime, anywhere, any device), δεν αποτελεί σήμερα μόνο τεχνολογικό, αλλά και κοινωνικό ζητούμενο. Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, η Πληροφορική και οι Τηλεπικοινωνίες σήμερα, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών αναδιάρθρωσης της χώρας, αφενός μεν διότι αποτελούν τον πυρήνα της νέας επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας και αφετέρου διότι καμία επιχειρηματική δραστηριότητα δεν μπορεί να δημιουργηθεί, να λειτουργήσει και να εδραιωθεί, χωρίς υποστήριξη εκ μέρους τους. Στην ίδια λογική, και η Πολιτεία, έχει συνειδητοποιήσει την τεράστια βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι ΤΠΕ στον εξορθολογισμό του κόστους λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης, όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι οι ΤΠΕ είναι ο κλάδος ο οποίος έχει πλέον ορατό ορίζοντα ανάκαμψης.

Πέρα από τη φωνή, η οποία τείνει να γίνει απλώς μια ακόμα «εφαρμογή», τα δεδομένα -από το απλό mail ως το απαιτητικό live video streaming- θα δοκιμάσουν τις νέες ενσύρματες ή ασύρματες «λεωφόρους» επικοινωνίας, ενώ παράλληλα εντάσσουν το cloud στο portfolio των υπηρεσιών τους.

Οι ενότητες που αποτέλεσαν τον κορμό της διοργάνωσης ήταν:

1η Ενότητα Υποδομές: BYOD – Bring Your Own Data

To μέλλον είναι ψηφιακά διασυνδεμένο με το παρόν, μέσα από πολλά και διαφορετικά δίκτυα, τα οποία ωστόσο, μιλούν την ίδια γλώσσα. Μόνο λύσεις με υψηλή σχέση κόστους – απόδοσης μπορούν να σπάσουν το φράγμα της επιφύλαξης και να περάσουν από το χαρτί στην πράξη. Ποιες είναι αυτές; Τι ανάγκες καλούνται να καλύψουν; Τι ευκαιρίες προσφέρονται και ποια είναι τα όρια του εφικτού είναι τα θέματα που συζητήθηκαν στη συγκεκριμένη ενότητα.

2η Ενότητα All in the Cloud: Everything as a Service!

Enterprise mobility, Smart Grids, M2M, Διαχείριση στόλου, Smart home, Εκπαίδευση, συνιστούν πλέον την έννοια Everything as a Service: Οτιδήποτε μετατρέπεται σε πληροφορία μπορεί να γίνει υπηρεσία και οτιδήποτε γίνεται υπηρεσία, μπορεί να γίνει κτήμα όλων. Η καινοτομία, η χρηστικότητα, το ανταποδοτικό όφελος που προσφέρει, η καμπύλη απόσβεσης της επένδυσης και οι προοπτικές της, είναι μερικά από τα μετρήσιμα αποτελέσματα που αναζητά κάθε επένδυση. Οι ομιλητές της ενότητας αυτής ανέπτυξαν τις προτάσεις τους για ένα κόσμο που η διασύνδεση είναι το μέσο για την επίτευξη οικονομιών κλίμακας, την αποτελεσματική διαχείρηση της πηροφορίας και την υποκατάσταση των κοστοβόρων in-house υποδομών, απαλλάσσοντας τους πόρους μιας επιχείρησης, από τους χωρικούς περιορισμούς.

3η Ενότητα: Επιχειρηματικό περιβάλλον. Καινοτομία και εξωστρέφεια

Το περιβάλλον της χώρας, δεν είναι ιδιαίτερα «φιλικό» για τις ήδη υπάρχουσες επιχειρήσεις και παραμένει «απρόθυμο» να αγκαλιάσει νέες προσπάθειες. Οι προσκεκλημένοι αυτής της ενότητας ανέλυσαν, ο καθένας από τη δική του οπτική γωνία τις δυνατότητες για ελαχιστοποίηση του εσωτερικού “country risk”, την ενθάρρυνση της εξωστρέφειας και της  επιχειρηματικότητας.

CEO’s Summit Οικονομία και Τηλεπικοινωνίες: Λειτουργώντας στα όρια!

Οι επικεφαλής των τηλεπικοινωνιακών εταιριών της χώρας καλούνται να επανατοποθετηθούν σε θεμελιώδη ζητήματα, τα οποία άπτονται της λειτουργίας των οργανισμών που διοικούν, όπως η συνεχιζόμενη μείωση της ρευστότητας, τα εργασιακά, η μείωση των τελών τερματισμού και περιαγωγής, η υλοποίηση δικτύων υψηλών ταχυτήτων, ενώ οι κάθε λογής συνέργειες και συνεργασίες, έχουν ανέβει πλέον πολύ ψηλά στη λίστα των προτεραιοτήτων τους. Από τη συνάντηση, δεν έλειψε το κυρίαρχο θέμα της επικαιρότητας που αφορά το VDSL και τη σχέση μεταξύ ΕΕΤΤ, ΟΤΕ και εναλλακτικών παρόχων, που δοκιμάζεται τον τελευταίο καιρό.