Πριν και μετά το JEREMIE – Το ελληνικό startup οικοσύστημα στον κύκλο ανάπτυξης

 

Η έναρξη λειτουργίας των 4 επενδυτικών ταμείων JEREMIE (σχήμα υπό το οποίο τα κεφάλαιά τους προέρχονται κατά 70% από κονδύλια ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται το European Investment Fund και κατά 30% από ιδιώτες επενδυτές) στο τέλος του 2012 ήταν αδιαμφισβήτητα ο κύριος παράγοντας ανάπτυξης του ελληνικού startup οικοσυστήματος. Έκτοτε πολλές εταιρείες χρηματοδοτήθηκαν, επεκτάθηκαν στο εξωτερικό, κατάφεραν να προσελκύσουν επιπλέον κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές σε Ελλάδα, Ευρώπη και ΗΠΑ, ακόμη και να εξαγοραστούν από άλλες εταιρείες, «κολοσσούς» στον χώρο τους. Έτσι, δημιουργήθηκε μία νέα γενιά επιχειρηματιών στον χώρο της τεχνολογίας με σημεία επιτυχίας εντός κι εκτός Ελλάδας, «εμπνέοντας» περισσότερους ανθρώπους να ασχοληθούν με το χώρο των startups.

Με την επενδυτική περίοδο των ταμείων JEREMIE να λήγει εντός του 2016, το ελληνικό startup οικοσύστημα περνά σε μία περίοδο μετάβασης από τα χρόνια της «έκρηξης» στο επόμενο στάδιο. Στόχος όλων είναι η διατήρηση της ίδιας δυναμικής και η δημιουργία ενός ακόμη φιλικότερου περιβάλλοντος για την επιτυχία των ελληνικών startups και τον συναγωνισμό τους στο διεθνές περιβάλλον.

Το Infocom Changemakers, το περιεχόμενο σχετικά με startups που εντάσσεται στο πλαίσιο του μεγαλύτερου συνεδρίου για τηλεπικοινωνίες και τεχνολογίες στην Ελλάδα, θα εξερευνήσει μέσα από δύο κύκλους συζητήσεων την επόμενη ημέρα για το ελληνικό startup οικοσύστημα, μετά τον κύκλο ανάπτυξης που έζησε τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ σε ένα τρίτο πάνελ συζήτησης θα επιχειρηθεί να αναδειχθεί η κουλτούρα της αποτυχίας, περίπτωσης επιχειρηματικών μοντέλων και ιδεών που δεν προχώρησαν ή άλλαξαν, και ο ρόλος του επιχειρηματία στις περιπτώσεις αποτυχίας.