Η αυτοματοποίηση και η κυριαρχία των υπολογιστικών διατάξεων στην καθημερινή ζωή του ανθρώπου έχουν οδηγήσει τα ενσωματωμένα συστήματα (embedded systems) να αποτελούν τα τελευταία χρόνια σημαντική εξέλιξη στον τομέα της πληροφορικής και της εφαρμοσμένης μηχανικής.
Τα ενσωματωμένα συστήματα υπολογιστών εναρμονίζονται με τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Η δημιουργία ενσωματωμένου προϊόντος μέσω μονάδων Arduino και υπολογιστικά συστήματα από την αρχική ιδέα απαιτεί ένα σύνολο συγκεκριμένων βημάτων και ενεργειών.
Στην ενότητα αυτή παρουσιάζονται τα στάδια υλοποίησης και τα εργαλεία (υλικό/λογισμικό) που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από νέους επιστήμονες και μηχανικούς που θέλουν να αναπτύξουν ένα δικό τους προϊόν απευθυνόμενο στην παγκόσμια αγορά για προϊόντα στο πεδίο της πληροφορικής και της σύγχρονής μηχανικής.
Εισηγητής: Δρ. Κωνσταντίνος Καλοβρέκτης, Καθηγητής Πληροφορικής, Πανεπιστήμιο Πειραιά
Ο Κωνσταντίνος Καλοβρέκτης κατέχει μεταδιδακτορική έρευνα (Postdoc) και Διδακτορικό δίπλωμα στην Πληροφορική (Ph.D) στο επιστημονικό αντικείμενο της τεχνολογίας μετρήσεων, επεξεργασίας και συλλογής δεδομένων. Κατέχει μεταπτυχιακή ειδίκευση σε Προηγμένα Συστήματα Πληροφορικής (M.Sc) και μεταπτυχιακή ειδίκευση στις Επιστήμες της Αγωγής (M.A.Ed) στο αντικείμενο της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης. Επίσης φέρει την αναγνώριση Microsoft Innovative Educators Expert (MIE Expert) και Microsoft Innovative Educators Fellows (MIEE Fellow)
Σχεδιάζει και αναπτύσσει συστήματα μετρήσεων και ελέγχου μέσω γραφικού κώδικα LabVIEW. Έχει πολυετή διδακτική προϋπηρεσία ως διδάσκων και πολυετή ερευνητική προϋπηρεσία σε ΑΕΙ ανά τη χώρα.
Έχει βραβευτεί τρείς (3) φορές από την Microsoft για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών παρουσιάζοντας τις μεθοδολογίες σε Ευρωπαϊκά forum της Microsoft.
Στο βιογραφικό του έχει τη συγγραφή πλήθους ακαδημαϊκών συγγραμμάτων (Εκδόσεις Τζίολα) καθώς και σημαντικό αριθμό εργασιών σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, με πλήρη κρίση.
Επίσης, έχει πολυετή εμπειρία σε ερευνητικά προγράμματα με αντικείμενο την ανάπτυξη κώδικα σε συστήματα μετρήσεων & ελέγχου, καθώς και έργο στην ανάπτυξη εκπαιδευτικών εφαρμογών κατά STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics). Τέλος, είναι κριτής σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, συντάκτης σε διεθνή περιοδικό, ενώ διαθέτει επαγγελματική εμπειρία σε διαφορετικά περιβάλλοντα εκπαίδευσης, αλλά και σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.