Με τον τίτλο «Digital Grecovery: The Data Highway», θα διεξαχθεί στις 30 Οκτωβρίου 2013 στο ξενοδοχείο Divani Caravel το Συνέδριο InfoCom World 2013.
Το φετινό συνέδριο υλοποιείται σε μία περίοδο όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην προσπάθεια της χώρας για επιστροφή στην ανάπτυξη, χωρίς ωστόσο να έχουν εκλείψει παντελώς οι κίνδυνοι, ενώ παράλληλα σηματοδοτεί τη 15η συνεχή χρονιά του θεσμού αλλά και τα 20 χρόνια δημιουργικής παρουσίας της κινητής τηλεφωνίας στη χώρα μας.
Το InfoCom World αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση σχετικά με ψηφιακές τεχνολογίες στη Ν.Α. Ευρώπη, με περισσότερους από 3.500 συνέδρους. Καταγράφει και αποτυπώνει με επιτυχία την πορεία, αλλά και τη σύγκλιση των αγορών Τεχνολογίας, Πληροφορικής, Τηλεπικοινωνιών και Media, και φέτος αναμένεται να δώσει την ευκαιρία σε συνέδρους και ομιλητές να συμμετάσχουν σε ένα διαδραστικό διάλογο για το μέλλον των συγκεκριμένων αγορών, μέσα από τον κοινό παρονομαστή των ψηφιακών δεδομένων.
Όπως όλα δείχνουν, η Ελλάδα βαδίζει -έστω και με «τεθλασμένη» πορεία- προς την έξοδο από το σπιράλ της ύφεσης, ενώ ταυτόχρονα θα χρειαστεί μια κινητήρια δύναμη, τόσο σε πρωτογενείς, όσο και δευτερογενείς επενδύσεις. Κινητήρια δύναμη, η οποία κατά κύριο λόγο θα προέλθει από την Ψηφιακή Τεχνολογία, τις Τηλεπικοινωνίες και την Πληροφορική, τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία και μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.
Πρώτη Ενότητα
Beyond voice: Data only!
Με τη λειτουργική ενοποίηση δικτύων, κοινός παρανομαστής όλων των υποδομών είναι πλέον αναμφισβήτητα τα ψηφιακά δεδομένα. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το μερίδιο της χρήσης των υπηρεσιών φωνής έχει πλέον υποσκελιστεί οριστικά από τη χρήση δεδομένων. Άλλωστε, στη νέα γενιά τεχνολογιών κινητής, όπως το LTE, η φωνή θεωρείται και αυτή μία ακόμα υπηρεσία δεδομένων, καθιστώντας το διαχωρισμό μεταξύ φωνής και δεδομένων άνευ ουσίας.
Ο τεράστιος αυτός όγκος δεδομένων που πρέπει να δρομολογείται μεταξύ του ακραίου δικτύου και των κεντρικών κόμβων διαχείρισης, αποτελεί πρόκληση, αφού απαιτούνται εξελιγμένες τεχνολογίες για τη σωστή διαχείρισή τους.
Παράλληλα, τίθενται σημαντικά θέματα αναφορικά με την αποθήκευση, με αποτέλεσμα το άθροισμα των απαιτούμενων υποδομών, σε συνδυασμό με τις πολλαπλές τεχνολογίες δικτύων διανομής, να είναι αυτό που έχει πλέον καταχωρηθεί στη συνείδηση του κοινού ως «cloud».
Στη συγκεκριμένη ενότητα, οι πάροχοι υποδομών, τεχνολογίας και υπηρεσιών θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους για ένα data-centric περιβάλλον, το οποίο διαρκώς διευρύνεται, απαντώντας σε διλήμματα, τόσο στον τρόπο διαχείρισης του όγκου των πληροφοριών, όσο και στην ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ προσβασιμότητας και ασφάλειας. Οι επιχειρήσεις έχουν πλέον στο οπλοστάσιό τους πληθώρα λύσεων IaaS, PaaS και SaaS για να επιλέξουν, οπότε επικεντρώνονται κυρίως στο SLA, αλλά και στο πλέον επιθυμητό μίγμα μεταξύ τυποποίησης και προσαρμοστικότητας.
Δεύτερη Ενότητα
Υποδομές: Πόσα δίκτυα; Πόσες τεχνολογίες;
Οι πάροχοι έχουν αποδυθεί σε έναν εντεινόμενο αγώνα για την εξεύρεση όσο το δυνατόν οικονομικότερων, αλλά και ταυτόχρονα αποδοτικών τρόπων, για να προσφέρουν στους χρήστες τους την πολυπόθητη γρήγορη σύνδεση με το Internet.
Στο δρόμο τους συναντούν οικονομικά, κατασκευαστικά, νομικά, ρυθμιστικά, προβλέψιμα αλλά και απρόβλεπτα εμπόδια, που τους αναγκάζουν να εκτελούν πολύπλοκους ελιγμούς, ανάμεσα σε τεχνολογίες, υλοποιήσεις και επιχειρηματικά μοντέλα, άλλες φορές συνεργατικά, κι άλλες ανταγωνιστικά.
O γόρδιος δεσμός είτε θα πρέπει να γίνεται όλο και πιο πολύπλοκος και δαιδαλώδης είτε
-εναλλακτικά- να υιοθετηθεί μια άλλη ρηξικέλευθη προσέγγιση.
Τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και εθνικό επίπεδο αρχίζει να ωριμάζει η ιδέα του κοινού παρόχου υποδομών δικτύου με διασπορά του ανταγωνισμού στο επίπεδο υπηρεσιών.
Αν και ακούγεται απλό σαν σύλληψη, η ίδια η υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου είναι πολύ κοντά στο να χαρακτηριστεί χαοτική, με την έννοια της «συνεύρεσης» των ήδη υπαρχόντων δικτύων, της εξεύρεσης του ιδανικού συνδυασμού τεχνολογιών, καθώς και των εικονικών και φυσικών διαδρομών για την επίτευξη βέλτιστων χαρακτηριστικών σύνδεσης, με τη μέγιστη οικονομία κλίμακος.
Εκπρόσωποι κατασκευαστών και παρόχων δικτύων, αλλά και θεσμικοί παράγοντες καλούνται να καταθέσουν την άποψή τους για τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν να διαμορφώνεται το τηλεπικοινωνιακό περιβάλλον, καθώς και να τοποθετηθούν στρατηγικά σε αυτό.
Τρίτη Ενότητα
Grecovery & Επιχειρηματικότητα: Business unusual!
Το επιχειρηματικό μοντέλο που διαμορφώνεται στις νέες οικονομικές συνθήκες, καλείται να μετεξελιχθεί με άξονα την καινοτομία, την ευελιξία και την εξωστρέφεια, παράγοντες που -σε σωστές αναλογίες- μπορούν να πολλαπλασιάσουν την αξία της -συνήθως περιορισμένης- αρχικής επένδυσης.
Οι ίδιες όμως οι έννοιες της καινοτομίας, της ευελιξίας και της εξωστρέφειας καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολη την εξεύρεση ενός μοντέλου που να διασφαλίζει την επιτυχία, δεδομένου ότι συνήθως πρέπει να υλοποιηθούν από managers οι οποίοι έχουν εμπειρία σε τελείως διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον.
Παρόλα αυτά, υπάρχουν βασικές κατευθυντήριες γραμμές που θα πρέπει να ακολουθηθούν, ώστε η πολύτιμη επένδυση σε κόπο και χρήμα να έχει προοπτικές απόδοσης. Οι απαιτήσεις είναι διαφορετικές και όλοι πρέπει να προσαρμοστούν στο «unusual business model», διότι με τις σημερινές συνθήκες μόνο η υπέρβαση μπορεί να εξασφαλίσει την επιβίωση, την προοπτική και την ανάπτυξη. Ευτυχώς, οι τεχνολογίες Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών δίνουν σημαντικά εφόδια στις νέες επιχειρήσεις ώστε να αναπτύξουν δραστηριότητες απαλλαγμένες από τοπικούς περιορισμούς, παρέχοντας τους ως πεδίο δραστηριοποίησης την παγκόσμια αγορά.
Το πρώτο μέρος της συγκεκριμένης ενότητας κυριαρχεί ένα round table, στο οποίο πρωταγωνιστούν οι πρωταθλητές της εξωστρέφειας.
Από την άλλη πλευρά, το επιχειρηματικό περιβάλλον της χώρας απέχει ακόμα αρκετά από το να χαρακτηριστεί φιλικό προς τις επιχειρήσεις, συνεχίζει να δυσχεραίνει τη βιωσιμότητα μίας επιχειρηματικής προσπάθειας, αλλά και την προσέλκυση επενδύσεων.
Οι πρόσφατες βελτιώσεις σε νομοθετικό επίπεδο, η γεωγραφική θέση της χώρας, το εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό και οι βελτιούμενες υποδομές, λειτούργησαν ως πόλος έλξης πολλών επιχειρηματικών κολοσσών, οι οποίοι θα χρησιμοποιούν εφεξής τη χώρα μας ως πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά.
Στη συγκεκριμένο σκέλος, θα γνωρίσουμε τους πρωταθλητές του Grecovery, τις διεθνείς επιχειρήσεις που επενδύουν στην προοπτική της Ελλάδος είτε χρησιμοποιώντας τις υποδομές, είτε αναπτύσσοντας κέντρα R & D, είτε αξιοποιώντας τη χώρα μας ως HUB για τις δραστηριότητες την ευρύτερη περιοχή.
Τέταρτη Ενότητα
CEO Summit: Μπροστά στις προκλήσεις της εποχής.
Οι προκλήσεις που συνεχώς ξεδιπλώνονται μπροστά στις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών είναι θεμελιώδεις και αναδιατάσσουν εκ βάθρων τις επιχειρησιακές δομές τους.
Οι CEO’s τους, καλούνται να διαχειριστούν τα νέα δεδομένα με σχεδόν μηδενικό περιθώριο λάθους, ακροβατώντας πάνω στο τεντωμένο σχοινί ενός ευμετάβλητου περιβάλλοντος. Το μετέωρο βήμα του CEO ή μήπως όχι;
Στη φετινή συνάντηση κορυφής υπάρχουν δύο σημαντικά και απολύτως συγκεκριμένα ερωτήματα, στα οποία θα κληθούν να απαντήσουν οι ηγέτες των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών, αλλά και της ρυθμιστικής αρχής. Ερωτήματα που προέρχονται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καταδεικνύουν ότι η μετεξέλιξη των παρόχων είναι πανευρωπαϊκό ζητούμενο.
Το πρώτο είναι, αν η χαλάρωση του υπάρχοντος ρυθμιστικού πλαισίου απέναντι στον κύριο πάροχο μπορεί να αποτελέσει εφαλτήριο για την επανεκκίνηση των επενδύσεων. Το δεύτερο, αν η λύση του κοινού παρόχου υποδομών μπορεί να επιτύχει οικονομίες κλίμακος, ώστε να απελευθερώσει κεφάλαια τα οποία θα μπορούσαν να δρομολογηθούν προς τη δημιουργία και την προώθηση καινοτόμων και ανταγωνιστικών υπηρεσιών.