Το ετήσιο ραντεβού για τις αγορές Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής και Media είναι πάλι εδώ.
Φέτος είναι αφιερωμένο στο επερχόμενο 5G, τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό, και τις νέες τεχνολογίες που θα αλλάξουν το τοπίο!

22o INFOCOM WORLD CONFERENCE

4-5-6 Νοεμβρίου 2020

Transforming Greece: The 5G and Fiber Enablers – The Future is Now!

Από την εποχή που η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνιση της, κάθε δεκαετία υπάρχει μία νέα γενιά που τη χαρακτηρίζει. Τη δεκαετία του ’80 είχαμε το 1G, τη δεκαετία του ’90 το 2G, την πρώτη δεκαετία του 21ου αιώνα το 3G, εκείνη των ‘10s προέκυψε το 4G, τώρα ήρθε η ώρα για το 5G.

Η 5η γενιά χαρακτηρίζεται ως μία πραγματική «επανάσταση», καθώς οι αλλαγές και τα νέα χαρακτηριστικά που φέρνει το 5G δημιουργούν καινούρια δεδομένα και δίνουν την ευκαιρία για το λανσάρισμα λύσεων και εφαρμογών, τις οποίες -αυτή τη στιγμή- ενδεχομένως να μην έχουμε καν σκεφτεί, έστω και αν η χώρα μας έδειξε ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της ανάπτυξης του σχετικού οικοσυστήματος.

Η Ελλάδα ετοιμάζεται να εισέλθει στην εποχή του 5G. Η διαγωνιστική διαδικασία για την εκχώρηση των συχνοτήτων που θα χρησιμοποιηθούν στα δίκτυα 5ης γενιάς θα έχει ολοκληρωθεί εντός του 2020 και στις αρχές του 2021 αναμένεται να ξεκινήσει η εμπορική λειτουργία των 5G δικτύων από τους Έλληνες παρόχους.

Η έλευση του 5G με τις προκλήσεις, τις ευκαιρίες αλλά και τις αλλαγές που θα φέρει, είναι το βασικό θέμα συζήτησης του Infocom World 2020, του μεγαλύτερου συνεδρίου για τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, το οποίο διοργανώνει η Smart Press.

Με ένα διαφοροποιημένο phygital format λόγω της πανδημίας του COVID-19, το φετινό ICW έχει ως στόχο να δημιουργήσει μία πλατφόρμα συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων για τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5ης γενιάς και το πως θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες τους, προκειμένου η Ελλάδα να μπορέσει να κάνει τα επόμενα βήματα της στην ψηφιακή εποχή.

Στα θέματα του ICW 2020 περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι προκλήσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη των σχετικών υποδομών, τη δημιουργία του οικοσυστήματος εφαρμογών και λύσεων που θα αξιοποιούν το 5G, αλλά και η στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα προκειμένου να βρεθεί μεταξύ των κρατών που θα έχουν διευρυμένο ρόλο σε μία νέα εποχή αξιοποιώντας τις ευκαιρίες που προσφέρουν το 5G και η 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Είναι γεγονός ότι αν το 4G επηρέασε τις αντίληψη μας για τις τηλεπικοινωνίες το 5G θα επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας (εργασία, εκπαίδευση, ενημέρωση, διασκέδαση, παραγωγικότητα) και με αυτή την έννοια αφορά όλους όσους ασχολούνται με την ψηφιακή τεχνολογία. Το μέλλον είναι ήδη εδώ!

Ενότητα 1η: Αναπτύσσοντας τις υποδομές

Οι futureready επιχειρήσεις έχουν ανάγκη και futureready υποδομές! Ένα από τα βασικά βήματα πριν την εμπορική λειτουργία των δικτύων 5G είναι προφανώς η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών.

Η ανάπτυξη των δικτύων αναμένεται να είναι πιο γρήγορη σε σχέση με προηγούμενες γενιές και η κάλυψη εκτιμάται ότι θα φθάσει σε σχετικά υψηλά επίπεδα μέσα σε μία τριετία, λόγω και των ευνοϊκών ρυθμίσεων που δίνονται στους παρόχους, ενώ εκτιμάται ότι θα δοθούν κίνητρα για την υιοθέτηση της νέας τεχνολογίας από τους χρήστες.

Η δημιουργία των υποδομών εμπεριέχει αρκετές προκλήσεις.

Το 5G είναι μία τεχνολογία με αρκετές αλλαγές κυρίως όσον αφορά στην αρχιτεκτονική των δικτύων. Τα ζητήματα που θα υπάρξουν, οι παράπλευρες τεχνολογίες (fiber κλπ.), αλλά και οι ευκαιρίες και οι νέες δυνατότητες, θα είναι το βασικό θέμα συζήτησης της πρώτης ενότητας του φετινού Infocom World 2020, όπου αναμένεται να συμμετάσχουν υψηλόβαθμα στελέχη από τους κορυφαίους κατασκευαστές τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, ειδικοί επιστήμονες καθώς και τα δίκτυα.

Οι ομιλητές μετέφεραν στο κοινό του ICW 2020 τις εμπειρίες τους από τις μέχρι τώρα υλοποιήσεις δικτύων 5G στο εξωτερικό και τις βέλτιστες πρακτικές, όπως επίσης μίλησαν για τον τρόπο με τον οποίο θα φέρουν τη νέα τεχνολογία σύντομα στους Έλληνες καταναλωτές και τις ελληνικές επιχειρήσεις.

Ενότητα 2η: Ψηφιακός Μετασχηματισμός – Το επόμενο βήμα της Οικονομίας

O ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μία έννοια για την οποία έχουν πολλά γραφτεί και ειπωθεί. Και σίγουρα δεν είναι μόνο θέμα υποδομών και υπηρεσιών αλλά κυρίως αλλαγής κουλτούρας, προκειμένου να υιοθετηθούν οι αναγκαίες καινοτομίες.

Είναι βέβαιο ότι με τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την 4η Βιομηχανική Επανάσταση ξεκινάει μία νέα εποχή όπου τα όρια ανάμεσα στο φυσικό, ψηφιακό και βιολογικό μας κόσμο θα είναι δυσδιάκριτα. Μία εποχή, που θα αλλάξουν τα καθιερωμένα πρότυπα επικοινωνίας και αλληλοεπίδρασης μεταξύ ανθρώπων, μηχανών και επιχειρήσεων.

Είναι επίσης βέβαιο ότι όποιος δεν παρακολουθήσει τις εξελίξεις θα απωλέσει κάθε συγκριτικό πλεονέκτημα. Ως εκ τούτου η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών αποτελεί αδήριτη ανάγκη για κάθε μεγέθους επιχειρήσεις.

Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας είχαν ως αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να κάνουν σημαντικά βήματα και να επιταχύνουν τον ρυθμό μετάβασης σε αυτή την καινούργια εποχή. Είναι μία καλή αρχή και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά.

Ποιες, όμως, πρέπει να είναι οι επόμενες κινήσεις τους; Ποιες είναι οι λύσεις εκείνες που θα τους βοηθήσουν στο επόμενο στάδιο; Και ποιοι είναι οι τομείς εκείνοι που πρέπει να προσέξουν περισσότερο. Πως θα υλοποιηθεί η μετάβαση και στη συνέχεια η λειτουργία με ασφάλεια; Ποιες διαδικασίες πρέπει να αλλάξουν; Τι εργαλεία υπάρχουν και σε ποιο βαθμό χρειάζονται εξειδικευμένους συμβούλους για να πετύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα;

Τα ερωτήματα αυτά απάντησαν οι συμμετέχοντες στην ενότητα που ασχολήθηκε με την υλοποίηση του ψηφιακού μετασχηματισμού. Στο πλαίσιο της ενότητας παρουσιάστηκαν καινοτόμες λύσεις από τους leaders της αγοράς ΙΤ, αλλά και στρατηγικές που μπορούν να δώσουν σημαντική χείρα βοηθείας στις επιχειρήσεις που θέλουν να κάνουν τα επόμενα ψηφιακά βήματα τους.

Ενότητα 3η: Δημιουργώντας το ψηφιακό οικοσύστημα!

Η δημιουργία των υποδομών είναι μεν ένα απαραίτητο βήμα για τη λειτουργία των 5G δικτύων, αλλά εξίσου σημαντική είναι και η δημιουργία των εφαρμογών, υπηρεσιών και λύσεων που θα αξιοποιούν τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας.

Και όχι μόνο για το 5G αλλά για μία σειρά από καινοτόμες τεχνολογίες που αρχίζουν να μας απασχολούν όλο και περισσότερο, όπως είναι το IoT, το AI, το Machine Learning, τα big data κ.ά. μαζί με τις υφιστάμενες τεχνολογίες και τα δίκτυα νέας γενιάς.

Η λέξη «οικοσύστημα» είναι από αυτές που ακούγονται εξαιρετικά συχνά από όσους ασχολούνται με το 5G και όχι μόνο. Η δημιουργία ενός ελληνικού οικοσυστήματος είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου η χώρα μας να βρεθεί στην πρωτοπορία της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες και τις προοπτικές που υπάρχουν.

Η πρόκληση είναι σημαντική, οι επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται σημαντικές και στην ουσία η υιοθέτησή τους είναι μονόδρομος για την ανάπτυξη της Οικονομίας.

Η ανάπτυξη του νέου ψηφιακού οικοσυστήματος στην Ελλάδα και οι ευκαιρίες που προσφέρονται θα αποτελέσει το θέμα συζήτησης της τρίτης ενότητας του Infocom World 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστούν η στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης για το 5G, ερευνητικά έργα που είναι σε εξέλιξη αλλά και υπηρεσίες και εφαρμογές που αξιοποιούν καινοτόμες τεχνολογίες.

Η συγκεκριμένη ενότητα συγκέντρωσε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλων όσων παρακολούθησαν το φετινό ICW, δεδομένου ότι εστίασε στις ευκαιρίες που προσφέρει η 4η Βιομηχανική Επανάσταση.

Ενότητα 4η: Leaders’ Summit – Η επόμενη μέρα στην αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών

Μία από τις ιδιαιτερότητες του Infocom World είναι πως αποτελεί το συνέδριο όπου οι εκπρόσωποι των κορυφαίων ελληνικών τηλεπικοινωνιακών εταιρειών καθώς και οι αρμόδιοι υπουργοί και θεσμικοί παράγοντες, εκφράζουν τις απόψεις τους για τις εξελίξεις στον κλάδο.

Αντίστοιχος είναι και ο στόχος της τέταρτης ενότητας του φετινού Infocom World, όπου αναμένεται να βρεθούν μαζί τόσο ο αρμόδιος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, όσο και οι επικεφαλής των κορυφαίων τηλεπικοινωνιακών παρόχων της χώρας.

Αντικείμενο της συζήτησης θα είναι να εντοπιστούν οι ευκαιρίες που υπάρχουν για τον κλάδο ιδίως από τη στιγμή που τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19 έφεραν στο προσκήνιο τις ψηφιακές τεχνολογίες και ανέδειξαν το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν στην καθημερινότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

Το 5G και οι δυνατότητες που προσφέρει για τα επόμενα ψηφιακά βήματα της Ελλάδας, ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης, όπως η στρατηγική που σκοπεύουν να ακολουθήσουν στο μέλλον οι «παίκτες» της ελληνικής τηλεπικοινωνιακής αγοράς.

Όπως και τις προηγούμενες χρονιές -εν όψει μάλιστα και του διαγωνισμού- ήταν μία συζήτηση – σταθμός, γιατί έδειξε με σαφήνεια ποιο είναι το μέλλον της αγοράς, ποιοι είναι οι στόχοι και ποια είναι τα σχέδια που έχουν οι βασικοί της παράγοντες που διαμορφώνουν το τηλεπικοινωνιακό τοπίο για την επόμενη μέρα.

Κορυφαία συνάντηση των επαγγελματιών TΠΕ

Το συνέδριο InfoCom World, που διοργανώνεται από την Smart Press με πυλώνες τα περιοδικά InfoCom και Κινητή Τηλεφωνία, αποτελεί θεσμό για τις Τηλεπικοινωνίες, την Πληροφορικής & τα Media στη ΝΑ Ευρώπη. Πρόκειται για το ετήσιο ραντεβού των στελεχών της ψηφιακής αγοράς, αλλά και όσων χρησιμοποιούν τα εξειδικευμένα εργαλεία και τις υπηρεσίες, προκειμένου να κάνουν πράξη τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό. 

Στο InfoCom World συμμετέχει σύμπασα η επιχειρηματική κοινότητα: Στελέχη Τηλεπικοινωνιών, Πληροφορικής & Media, CEOs, CIOs και IT Directors, Operation Managers, Data Center & Cloud Experts, Network Engineers, IT Strategists & Solution Architects, Κατασκευαστές και Προμηθευτές Τεχνολογικού Εξοπλισμού και Consumer Electronics.

Στην πράξη το συνέδριο αφορά όλους τους κλάδους, δεδομένου ότι το ICT εμπλέκεται οριζόντια, έμμεσα ή άμεσα, σε όλες τις αγορές. Έτσι, μεταξύ άλλων απευθύνεται σε: System Integrators, Service Providers, Οικονομικούς Διευθυντές, Developers, IT Security Officers, IT Auditors, Μηχανικούς Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής, Συμβούλους Επιχειρήσεων, Data Analysts, Στελέχη Πωλήσεων, Διαφήμισης & Marketing, Στελέχη HR & PR, Νομικούς Συμβούλους κ.α.

Τα συνέδρια που διοργανώνει η Smart Press σε ετήσια βάση είναι:

Infocom World Conference
Infocom Security
Security Project
Mobile Connected World
E-business & Social Media
Hotel Tech

Τα έντυπα περιοδικά και ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνίας της Smart Press είναι:

Infocom
Security Manager
IT Professional Security
Δορυφορικά Νέα