Τον κόσμο του Internet of Things (IoT) παρουσίασε η Cosmote, πρώτη στην Ελλάδα και από τους πρώτους στην Ευρώπη, στο συνέδριο InfoCom World, σε συνεργασία με τη Deutsche Telekom και τη Huawei. Μέσα από μια ζωντανή επίδειξη (live demo) καινοτόμου εφαρμογής, που αξιοποιεί την τεχνολογία Narrow-Band Internet of Things (NB-IoT), οι επισκέπτες του περιπτέρου Cosmote είχαν τη δυνατότητα να πάρουν μια γεύση από τις νέες δυνατότητες που φέρνει η συγκεκριμένη τεχνολογία στο Internet of Things.
cosmote-icw2016Το NB-IoT αφορά στον τρόπο διασύνδεσης συσκευών όπως αισθητήρες, αυτοκίνητα, ρομπότ κ.λπ. μεταξύ τους. Η νέα τεχνολογία προσφέρει ευκολότερη διασύνδεση και με χαμηλότερο κόστος, σε σχέση με τον τρόπο που γίνεται μέχρι σήμερα. Επιπλέον, η συγκεκριμένη τεχνολογία υπερτερεί σε ποιότητα και ασφάλεια στην κίνηση δεδομένων, σε σχέση με άλλες τεχνολογίες IoT και Μ2Μ εκτός κινητών δικτύων, ενώ η χαμηλή ισχύς της αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής στους αισθητήρες με μπαταρίες. Σημειώνεται ότι το NB-IoT θα αναβαθμιστεί περαιτέρω, ώστε να συμπεριλάβει μεθόδους εντοπισμού θέσης, περιαγωγής, υπηρεσιών μετάδοσης πολυμέσων και πολλών ακόμη λειτουργιών, που θα εξελίξουν σημαντικά τις δυνατότητες του Internet of Things.

Η λύση που παρουσιάστηκε ζωντανά στο περίπτερο Cosmote στο Infocom World, έδωσε μια γεύση των δυνατοτήτων γρήγορης & αυτόματης εύρεσης θέσης parking στους οδηγούς σε πραγματικό χρόνο, αξιοποιώντας την τεχνολογία NB-IoT, μέσω του δικτύου κινητής Cosmote 4G. Η συγκεκριμένη εφαρμογή θα αποτελεί ένα απαραίτητο εργαλείο στις έξυπνες πόλεις του κοντινού μέλλοντος, όπου η εύρεση θέσης στάθμευσης στην επιθυμητή περιοχή και η αυτόματη καθοδήγηση σε αυτήν θα γίνεται αυτόματα, συμβάλλοντας στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας και την καλύτερη ποιότητα ζωής των πολιτών.

«Επενδύουμε στην καινοτομία για να προσφέρουμε πρώτοι στους πελάτες μας πρωτοποριακές υπηρεσίες που καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες τους και διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Το Narrow-Band Internet of Things είναι μια τεχνολογία που αλλάζει το IoT όπως το ξέραμε, αφού μειώνει δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και τον όγκο δεδομένων που διακινούνται μεταξύ συσκευών, όσο μακριά κι αν βρίσκονται. Η τεχνολογία NB-IoT είναι το μέλλον και μέσα από το δίκτυο κινητής Cosmote, οι πελάτες μας θα μπορούν να απολαύσουν στο έπακρο όλα τα οφέλη που προσφέρει», δήλωσε σχετικά ο Chief Officer Τεχνολογίας και Λειτουργιών του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Στέφανος Θεοχαρόπουλος.