Σε τρίτες δραστηριότητες, όπως, μεταξύ άλλων, συμβουλευτικές υπηρεσίες ανάλυσης και χρήσης μεγάλων όγκων δεδομένων (big data analytics) που δύναται να του αποφέρουν νέες πηγές εσόδων, εστιάζει ο ΟΤΕ παράλληλα με την υλοποίηση του επενδυτικού του προγράμματος για τα NGA.

Η γενική συνέλευση των μετόχων του αποφάσισε τη διεύρυνση του σκοπού του καταστατικού του με νέες δραστηριότητες στις οποίες περιλαμβάνονται υπηρεσίες πληρωμών, όπως ενδεικτικά έκδοσης και  απόκτησης μέσων πληρωμής και εκτέλεσης πράξεων πληρωμής και εξαργύρωσης ηλεκτρονικού χρήματος, υπηρεσίες επαγγελματικής εκπαίδευσής, δραστηριότητες ασφαλιστικού συμβούλου (ο ΟΤΕ διαθέτει εδώ και πολλά χρόνια θυγατρική με την ονομασία ΟΤΕ Ασφάλιση) καθώς και, όπως προαναφέραμε υπηρεσιών ανάλυσης και χρήσης big data. Ως προς το τελευταίο, όπως έγινε γνωστό στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, ο ΟΤΕ έχει αναλάβει για λογαριασμό της Deutsche Telekom (ο βασικός του μέτοχος με 40%) το έργο της ανάλυσης των big data ολόκληρου του γερμανικού ομίλου και το διάστημα αυτό είναι σε διαπραγματεύσεις για την αμοιβή που θα λάβει.

ote-hq

Όπως είπε μιλώντας στους μετόχους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ, «το μέλλον ανήκει σε αυτούς που επενδύουν ακόμα κι όταν οι καιροί είναι δύσκολοι. Προχωράμε δυναμικά την υλοποίηση του στρατηγικού μας πλάνου για την ανάπτυξη τηλεπικοινωνιακών υποδομών νέας γενιάς. Μόνο το 2017, οι επενδύσεις μας στην Ελλάδα θα ανέλθουν σε 500 εκατ. ευρώ. Συνολικά, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2017 θα ανέλθουν σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, χωρίς σε αυτές να περιλαμβάνονται οι επενδύσεις σε φάσμα».

Βάσει των σχετικών στοιχείων μέχρι τον Οκτώβριο ο ΟΤΕ θα έχει αναβαθμίσει 11.900 υπαίθριες καμπίνες από 168 Αστικά Κέντρα σε αρχιτεκτονική NGA, γεγονός που θα επιτρέψει τη σταδιακή διάθεση της υπηρεσίας vectoring για ταχύτητες 100Mbps και άνω. Όπως τονίζει με κάθε αφορμή η διοίκηση η οπτική ίνα θα φθάσει και μέχρι τα σπίτια (Fiber to the Home – FTTH) με βάση τη ζήτηση, ωστόσο, στο επιχειρησιακό σχέδιο του ΟΤΕ προβλέπεται μέχρι το 2020, το 10% των του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε δίκτυο FTTH.

Ο κ. Τσαμάζ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα επανέλαβε ότι λόγω της ρύθμισης στην οποία υπόκειται ο ΟΤΕ του επιβάλλεται να είναι ακριβότερος από τους ανταγωνιστές του, κάτι που το ισοσταθμίζει με την ποιότητα των υπηρεσιών του. Πρόσθεσε επίσης ότι ευελπιστεί ότι δεν θα επιστρέψει η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών) στην εποχή όπου αργούσε πολύ να του εγκρίνει τα τιμολογιακά του πακέτα ή στη λογική της απόρριψης τιμολογίων του ΟΤΕ για διαφορές της τάξεως του 1 λεπτού του ευρώ.

Στο περιθώριο της συνέλευσης έγινε γνωστό ότι τους πρώτους μήνες του έτους η αγορά της κινητής κινείται καθοδικά, ενώ έχει φρενάρει η ανάπτυξη της συνδρομητικής βάσης της συνδρομητικής τηλεόρασης.

Η συνέλευση αποφάσισε διανομή μερίσματος 0,16 ευρώ ανά μετοχή (αυξημένο κατά 60% σε σχέση με πέρσι). Ημερομηνία αποκοπής του   ορίστηκε η Παρασκευή 7 Ιουλίου, δικαιούχοι του οι μέτοχοι την Δευτέρα, 10 Ιουλίου (Record Date) και ημερομηνία έναρξης καταβολής του η Παρασκευή 14 Ιουλίου.