Λεπτομερέστερη καταγραφή έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) αναφορικά με την β φάση της διαδικασίας του Κανονισμού για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL vectoring στην οποία συμμετέχουν οι Vodafone και Wind.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΕΕΤΤ στην Vodafone ανατέθηκε η ανάπτυξη δικτύου πρόσβασης νέας γενιάς συνολικά σε 2.705 υπαίθριες καμπίνες οι οποίες βρίσκονται σε καλωδιακή απόσταση μεγαλύτερη των 550 μέτρων και οι οποίες υπάγονται σε 25 ΑΚ ΟΤΕ. Στις 1.905 υπαίθριες καμπίνες που αναλαμβάνει η Vodafone (ή στα 19 ΑΚ ΟΤΕ) θα αναπτύξει τεχνολογία VDSL vectoring (οπτική ίνα μέχρι τις υπαίθριες καμπίνες) ενώ σε 711 καμπίνες, (ή σε 6 ΑΚ ΟΤΕ)  ποσοστό δηλαδή επί του συνόλου των καμπινών 26% προτίθεται να υλοποιήσει αρχιτεκτονική FTTH (οπτική ίνα έως τα σπίτια). Στις περισσότερες των περιπτώσεων η κάλυψη θα είναι μεγαλύτερη από το 50% που είναι η συμβατική της υποχρέωση. Στις περιοχές που έχει αναλάβει η Vodafone περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αυτές που καλύπτονται από τα ΑΚ της Ακρόπολης, της Αχαρνών, της Αλεξάνδρας, του Γηροκομείου, του Νέου Κόσμου, του Βύρωνα και της Φρεαττύδας στην Αττική,σε περιοχές τις Θεσσαλονίκης ενώ οι επαρχιακές πόλεις στις οποίες έχει αναλάβει Αστικά Κέντρα τους είναι η Πάτρα, τα Ιωάννινα, η Κοζάνη, η Βέροια και ο Βόλος.

ftth-vodafone-wind

Στη Wind ανατέθηκε η ανάπτυξη δικτύου πρόσβασης νέας γενιάς συνολικά σε 2.732 υπαίθριες καμπίνες οι οποίες υπάγονται σε 23 ΑΚ ΟΤΕ. Θα αναπτύξει τεχνολογία VDSL vectoring σε 1.666 υπαίθριες καμπίνες, VDSL vectoring σε συνδυασμό με G.Fast σε 806 καμπίνες (ποσοστό 29,5%) ενώ σε 260 καμπίνες η εταιρεία προτίθεται να υλοποιήσει αρχιτεκτονική FTTH (ποσοστό 9,5%). Η Wind έχει αναλάβει περιοχές σε Αττική (μεταξύ άλλων στα ΑΚ Ακαδημίας, Φιλελλήνων, Κολωνού, Αιγάλεω, Νίκαια, Κερατσίνι) και Θεσσαλονίκη καθώς και σε Καλαμάτα, Λάρισα και στο Ηράκλειο Κρήτης.

‘Έχει προηγηθεί η ανάθεση περιοχών στον ΟΤΕ με την εκτίμηση που κυριαρχεί να είναι ότι οι αναβαθμισμένες ταχύτητες πρόσβασης, τουλάχιστον 100Mbps το Φθινόπωρο του 2019, θα καλύπτουν περίπου το 60% με 70% των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σημειώνεται ότι για τις περιοχές που δεν έχουν περιληφθεί στις δύο φάσεις δημιουργίας δικτύων νέας γενιάς οι ενδιαφερόμενοι πάροχοι ηλεκτρονικών επικοινωνιών έχουν κληθεί από την ΕΕΤΤ να υποβάλουν αίτημα ανάθεσης περιοχών έως τις 7 Ιουλίου 2017 (γ΄φάση). Στην επόμενη αυτή φάση έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν όλοι οι πάροχοι.