Ο χρόνος κυλά αντίστροφα και αν οι επενδύσεις στα NGA δεν επιταχυνθούν άμεσα η απόσταση από τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες στις ΤΠΕ (Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών) θα μεγαλώσει πολύ περισσότερο με ό,τι αυτό σημαίνει για το σύνολο της ελληνικής οικονομίας.

nga

Τα παραπάνω επισημαίνουν στελέχη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών που πλέον βρίσκονται με το …δάκτυλο στη σκανδάλη προκειμένου να υλοποιήσουν   τα επενδυτικά τους σχέδια, για τη δημιουργία δικτύων νέας γενιάς συνολικού ύψους 2,3 δις. ευρώ, αναμένοντας τη Ρυθμιστική Αρχή και την κυβέρνηση να ανταποκριθούν  προωθώντας τις αναγκαίες ρυθμιστικές και θεσμικές παρεμβάσεις.

Στο πλαίσιο αυτό η τηλεπικοινωνιακή αγορά αποτιμά θετικά την – έστω με καθυστέρηση – τοποθέτηση από τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη του Δημήτρη Τσαμάκη ως προέδρου της ΕΕΤΤ (Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων) και του Βασίλη Μαγκλάρα ως γενικού γραμματέα Επικοινωνιών, στο βαθμό που αυτό θα συμβάλει να κλείσουν άμεσα οι εκκρεμότητες σε ρυθμιστικό και θεσμικό επίπεδο, για να προχωρήσουν απρόσκοπτα οι επενδύσεις των παρόχων στα NGA και παράλληλα να ξεκινήσει η υλοποίηση του Εθνικού Ευρυζωνικού Σχεδίου που προβλέπει κονδύλια ύψους 415 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ για δίκτυα νέας γενιάς.

Από την πλευρά της ΕΕΤΤ έχει κινηθεί εκ νέου η διαβούλευση για τη δημιουργία  Κανονισμού ανάπτυξης των επίγειων δικτύων νέας γενιάς και μένει να συμφωνηθεί με τις εταιρείες ΟΤΕ, Vodafone, Wind, Forthnet και Cyta. Την εβδομάδα που ξεκινά έχει προγραμματιστεί σχετική συνάντηση όλων των παρόχων στην Επιτροπή. Στα ανοιχτά ζητήματα περιλαμβάνονται οι τεχνολογίες που θα «τρέξουν» με τον ΟΤΕ να προωθεί αρχικά το vectoring, αλλά χωρίς να μένει εκεί, καθώς, όπως είπε μιλώντας στην ετήσια γενική συνέλευση ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ, «επενδύουμε σταθερά με επιχειρηματική λογική και πλάνο και τελικό στόχο οι οπτικές ίνες να φτάσουν στα σπίτια των καταναλωτών». Ο ΟΤΕ για την επόμενη τετραετία έχει ανακοινώσει επενδύσεις ύψους 1,3 δισ. ευρώ.

Για επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ η κάθε μια μέχρι το 2020 έχουν δεσμευτεί η Vodafone και η Wind που μιλούν για δίκτυο οπτικών ινών μέχρι τα σπίτια ωστόσο φαίνεται να συζητούν για κάποιες περιοχές και το vectoring (αναβάθμιση του χαλκού για υψηλότερες ταχύτητες) υπό προϋποθέσεις. Εκτιμάται ότι η δημόσια διαβούλευση για τον Κανονισμό μπορεί να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν από την ΕΕΤΤ τον Σεπτέμβριο. Στελέχη των εταιρειών συνοψίζουν το ζητούμενο από τη ρύθμιση ως εξής: Να επιτραπεί ευελιξία ως προς τις τεχνολογίες και τις επενδύσεις και να ολοκληρωθεί το συντομότερο η συζήτηση, να διαμορφωθεί ο Κανονισμός, ώστε να γνωρίζουν οι πάροχοι τις συνθήκες και το περιβάλλον που θα επενδύσουν. Όπως τονίζεται «χρόνος και βιωσιμότητα» αποτελούν λέξεις κλειδιά με δεδομένο ότι υπάρχει πλάνο επενδύσεων από όλους τους μεγάλους «παίχτες». Ως εκ τούτου χρειάζεται να βρεθεί η χρυσή τομή για να προχωρήσουν γρήγορα τα δίκτυα νέας γενιάς χωρίς επικαλύψεις και ταυτόχρονα να αναπτυχθεί περαιτέρω ο ανταγωνισμός μεταξύ των παρόχων προς όφελος του καταναλωτή.

Σημαντικό για τις εξελίξεις θεωρείται το Μνημόνιο Αμοιβαίας Κατανόησης (ΜοU) που υπέγραψαν η Vodafone με τη Wind με σκοπό τη συνεργασία τους για την υλοποίηση και χρήση δικτύων σταθερών υποδομών νέας γενιάς με οπτικές ίνες.  Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι οι δύο εταιρείες θα συνεννοηθούν για το που θα αναπτύξουν η κάθε μια δίκτυα οπτικών ινών και στη συνέχεια θα κάνουν κοινή χρήση.

Βεβαίως όλα αυτά θα μείνουν στα λόγια αν το υπουργείο Υποδομών δεν ενσκήψει στο όλο θέμα. Για τα δίκτυα κινητής η μεγαλύτερη εκκρεμότητα αφορά στην αδειοδότηση των κεραιών, ενώ για τα σταθερά δίκτυα, πέρα από τον Κανονισμό ανάπτυξής τους που είναι κυρίως θέμα ΕΕΤΤ και αγοράς, χρειάζεται να προωθηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου – προσαρμογή της Εθνικής Νομοθεσίας στις προβλέψεις της Οδηγίας 2014/61/ΕΕ για μέτρα μείωσης του κόστους εγκατάστασης υψίρρυθμων δικτύων ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος γενικός γραμματέας Επικοινωνιών συναντήθηκε με τους επικεφαλείς όλων των εταιρειών καθώς και με τα στελέχη της ΕΕΤΤ προκειμένου να γνωριστεί με την αγορά και να ενημερωθεί για τις εκκρεμότητες.

Επίσης, σύμφωνα με τα στελέχη της αγοράς αναγκαίο είναι να προωθεί το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο που λειτουργεί συμπληρωματικά με τις επενδύσεις των παρόχων και άλλωστε έχει λάβει όλες τις αναγκαίες εγκρίσεις και το μόνο που μένει για την υλοποίησή του είναι να ασχοληθεί πρακτικά το υπουργείο Υποδομών.

Οι αναφορές στο μεταξύ στην 4η βιομηχανική επανάσταση που πατάει στα θεμέλια των ΤΠΕ είναι διαφωτιστικές για το τι έρχεται. Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Vodafone Group με τον γενικό τίτλο «Δημιουργώντας την Gigabit Κοινωνία» τα άμεσα και έμμεσα οφέλη της Gigabit Κοινωνίας που θα επηρεάσουν θετικά το ΑΕΠ μιας χώρας μπορούν να ομαδοποιηθούν ως εξής: 1. Καλύτερη υγειονομική περίθαλψη. 2. Καλύτερη εκπαίδευση. 3. Αυξημένη ασφάλεια. 4. Κοινωνικό αντίκτυπο θετικό. 5. Θετικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και 6. Αύξηση της απασχόλησης. Το όραμα είναι ένα κόσμος στον οποίο οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ωφελούνται από τα δίκτυα που προσφέρουν ταχύτητες gigabit με μια σειρά νέες εφαρμογές. Όπως υπογραμμίζεται οι τεχνολογίες για πολλές από αυτές τις εφαρμογές υπάρχουν ήδη, αλλά η περαιτέρω ανάπτυξή τους συχνά περιορίζεται από τις υπάρχουσες ευρυζωνικές συνδέσεις.

Αλλάζει ο στόχος της Ψηφιακής Ατζέντας

Ξένη ιστοσελίδα την προηγούμενη εβδομάδα αποκάλυψε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βάσει του οποίου η Κομισιόν μελετά το ενδεχόμενο να προτείνει αλλαγές στους στόχους για τις ταχύτητες των ευρυζωνικών δικτύων.

Σήμερα προβλέπεται πως μέχρι το 2020 το σύνολο των νοικοκυριών στα κράτη-μέλη θα πρέπει να διαθέτουν συνδέσεις άνω των 30 Mbps και το 50% να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες άνω των 100 Mbps. Η Ε.Ε. εμφανίζεται να προετοιμάζεται για να προτείνει στις 21 Σεπτεμβρίου στόχο για ταχύτητα 100 Mbps στο σύνολο των νοικοκυριών μέχρι 2025.