Τα δύο μεγάλα έργα ανάπτυξης τηλεπικοινωνιακών δικτύων νέας γενιάς, το Superfast Broadband και το Rural Extension, συνολικού προϋπολογισμού 360 εκατ. ευρώ, που περιλαμβάνονται στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο και χρηματοδοτούνται από το τρέχον ΕΣΠΑ, έλαβαν χθες την έγκριση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020 (Ε.Π.ΑΝ.Ε.Κ.). Βάσει του σχεδιασμού της κυβέρνησης η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Η συνολική έγκριση αφορά έργα 400 εκατ. ευρώ καθώς 40 εκατ. ευρώ διατίθενται για την ολοκλήρωση του έργου ανάπτυξης αγροτικών δικτύων που ήδη εκτελείται (Rural 1).

rural-broadband

Βάσει των τεχνικών κειμένων το έργο Superfast Broadband έχει στόχο, με ορίζοντα το έτος 2020, το 50% του πληθυσμού να διαθέτει σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps και το 70% πρόσβαση σε υποδομές – δίκτυα επικοινωνιών ταχύτητας τουλάχιστον 100 Mbps (με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1Gbps). Ο στόχος αυτός, όπως προστίθεται, θα επιτευχθεί συνδυαστικά μέσω υποδομών που θα αναπτυχθούν στο πλαίσιο του έργου, αλλά και μέσω των δικτύων που αναπτύσσονται με ιδιωτικά κεφάλαια των παρόχων.

Το Superfast Broadband έχει προϋπολογισμό 200 εκατ. ευρώ και αφορά δημόσια παρέμβαση για την αύξηση της διαθεσιμότητας και της ζήτησης για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υπερ-υψηλής ταχύτητας από τον πληθυσμό στις αστικές περιοχές. Το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα έναρξης του έργου έχει ως εξής: ολολήρωση μελετών, διαβούλευσης, σχήματος υλοποίησης και θεμάτων ενίσχυσης τέλος 2017. Έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας Α’ τρίμηνο 2018.

Στα τεχνικά κείμενα μεταξύ άλλων επισημαίνεται: «Η παρέμβαση θα υλοποιηθεί σε πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές με τρόπο συμπληρωματικό σε αντίστοιχες υποδομές που αναπτύσσουν ιδιώτες πάροχοι. Πρακτικά, το έργο θα υλοποιηθεί με τρόπο ώστε να μην παρεμβαίνει και να μην στρεβλώνει τη λειτουργία της αγοράς και χωρίς να λειτουργεί ανασταλτικά για τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικές επενδύσεις, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα τη βιωσιμότητα των επενδύσεων, μέσω αντίστοιχης τόνωσης της ζήτησης.

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του χρηματοδοτικού μοντέλου υλοποίησης της δράσης εκτός των επενδυτικών σχεδίων ιδιωτικών φορέων / τηλεπικοινωνιακών παροχών θα επιδιωχθεί να αξιοποιηθούν μέσα χρηματοοικονομικής τεχνικής, που θα αυξήσουν τη μόχλευση ιδιωτικών πόρων για την επίτευξη των στόχων της δράσης,  επιτυγχάνοντας παράλληλα ευρύτερες συνέργειες με αναπτυξιακά εργαλεία και θεσμούς που μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα αποτελέσματα της  παρέμβασης. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται Δάνεια / Χρηματοδοτικοί μηχανισμοί Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης & Ανάπτυξης (EBRD), Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Black Sea Trade and Development Bank, Χρηματοδοτικός μηχανισμός «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility), Πακέτο Γιούνκερ (όπου περιλαμβάνονται ήδη έργα ευρυζωνικών συνδέσεων).»

Το Rural Extension, προϋπολογισμού 160 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων 125 εκατ.  θα προέλθουν από το ΕΠΑνΕΚ και τα υπόλοιπα 35 εκατ. από το  Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης) αποτελεί ουσιαστικά τη συνέχεια του Rural 1 και αφορά στην ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου οπτικών ινών στην περιφέρεια όσο το δυνατόν πλησιέστερα στον τελικό χρήστη, που θα του εξασφαλίζουν σύνδεση στο διαδίκτυο με ταχύτητες τουλάχιστον 30 Mbps και κατά προτίμηση ανώτερη των 500 Mbps.  Η δράση σχεδιάζεται να υλοποιηθεί σε περιοχές παρέμβασης που θα καθορίζονται με δυναμικό τρόπο, σε συνάρτηση με την πρόοδο της διαθεσιμότητας. Το εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα έναρξης του έργου έχει ως εξής: Υποβολή Αίτησης Μεγάλου Έργου τέλος 2017. Ένταξη και προκήρυξη Α’ τρίμηνο 2018. Νομική δέσμευση και έναρξη υλοποίησης Β’ εξάμηνο 2018.

Ο επικεφαλής της αρμόδιας για το σχεδιασμό των παρεμβάσεων Γενικής Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Βασίλης Μαγκλάρας, δήλωσε σχετικά: «Τα δύο έργα είναι συμβατά με το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς (NGA Plan), που έχει εγκριθεί από την Ε.Ε. Θα αποτελέσουν έναυσμα για την αύξηση τόσο της διαθεσιμότητας, όσο και της ζήτησης για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες υπερ-υψηλής ταχύτητας. Έχει, ήδη, ξεκινήσει η διαδικασία για την ανάπτυξη της πλέον σύγχρονης τεχνολογικά υποδομής που έχει ανάγκη η χώρα, προκειμένου να υλοποιηθεί η μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και να διαμορφωθεί ένα νέο ανταγωνιστικό αναπτυξιακό πρότυπο».

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, επίσης δήλωσε: «Στόχος μας είναι η ουσιαστική αξιοποίηση των υποδομών οπτικών ινών προς όφελος του πολίτη και της επιχειρηματικότητας. Στοχεύουμε, επίσης, στη συνολική αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της χώρας στους τομείς των υποδομών, των τηλεπικοινωνιών και της συνδεσιμότητας, που είναι κρίσιμοι για τη μετάβαση στην ψηφιακή οικονομία και κοινωνία. Έχουμε δεσμευθεί να ανατρέψουμε τη σημερινή εικόνα. Σήμερα, η διεθνής θέση της χώρας ως προς τις υποδομές συνδεσιμότητας και τη διαθεσιμότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο για το σύνολο του πληθυσμού παρουσιάζει σημαντική υστέρηση σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο, παρότι αποτελεί βασική προϋπόθεση του κεντρικού στόχου της Ε.Ε. για την ψηφιακή οικονομία και κοινωνία.»​