Εντός του επομένου διμήνου θα κριθεί το πώς θα προχωρήσουν οι επενδύσεις για τη δημιουργία των Δικτύων Νέας Γενιάς – New Generation Networks (NGN) με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους να τίθενται, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, εκ νέου σε θέση μάχης.

681052

Η σχετική συζήτηση διεξάγεται από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) με βάση κείμενο Κανονισμού για την εισαγωγή της τεχνολογίας VDSL Vectoring και αφορά επενδυτικά σχέδια της τάξεως των 2 δις. ευρώ κυρίως των ΟΤΕ, Vodafone και Wind. Εφόσον ο Κανονισμός αυτός υιοθετηθεί, σε περίπου δύο χρόνια (τέλος του 2018) σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας (και σίγουρα στα αστικά κέντρα) θα είναι διαθέσιμες ταχύτητες πρόσβασης τουλάχιστον 100 Mbps (σταθερά τηλεπικοινωνιακά δίκτυα).

Η δημόσια διαβούλευση επί του προαναφερόμενου Κανονισμού λήγει στις 20 Σεπτεμβρίου και μέχρι στιγμής οι ενδιαφερόμενες εταιρείες αποφεύγουν να τοποθετηθούν δημόσια επί των όσων προβλέπει. Η πρώτη εντύπωση που καταγράφεται ωστόσο από τις ανεπίσημες τοποθετήσεις αρμοδίων στελεχών των εταιρειών είναι ότι η ΕΕΤΤ έχει καταφέρει, σε γενικές γραμμές, να συνθέσει τις απόψεις της αγοράς και ως εκ τούτου το προς διαβούλευση κείμενο αποτελεί ικανοποιητική βάση συζήτησης.

Όπως χαρακτηριστικά λέγεται ο ΟΤΕ, ο οποίος έχει ανακοινώσει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,3 δις. ευρώ στην τετραετία, κατάφερε να πείσει για την αναγκαιότητα εφαρμογής της τεχνολογίας VDSL Vectoring (η οποία με απλά λόγια αυξάνει τις ταχύτητες πρόσβασης, αλλά δεν προσφέρει τις θεωρητικά απεριόριστες δυνατότητες ενός δικτύου οπτικών ινών που φθάνει στα κτήρια ή στα σπίτια – FTTB, FTTH). Η λογική του Οργανισμού, όπως εκφράστηκε από τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο, Μιχάλη Τσαμάζ, είναι ότι «το δίλλημα οπτική ίνα ή vectoring είναι ψευδοδίλλημα. Το Vectoring φέρνει σταδιακά την ίνα στη γειτονιά και μετά στο σπίτι».

Από την πλευρα τους τόσο η Vodafone όσο και η Wind οι οποίες έχουν  προχωρήσει σε συνεργασία για τα NGN (η κάθε μια θα υλοποιήσει το δικό της δίκτυο και εκεί που θα πάει η μία δεν θα πάει η άλλη) έχουν ανακοινώσει επενδύσεις 500 εκατ. ευρώ έκαστη, ενώ βασικό αίτημά τους, το οποίο ενσωματώνεται στον Κανονισμό Vectoring, αποτέλεσε ο μη αποκλεισμός διαφορετικών τεχνολογιών. Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος από τους παρόχους επιθυμεί να εφαρμόσει στην περιοχή που θα του ανατεθεί άλλη τεχνολογία εκτός του Vectoring (π.χ. FTTB και FTTH) μπορεί.

Το γεγονός αυτό θα δοκιμάσει στην πράξη όσα έχουν λεχθεί από τους παρόχους μιας και ο Κανονισμός που προτείνεται έχει σαφές χρονοδιάγραμμα και στόχους κάλυψης. Και αυτό είναι και το σημείο που φαίνεται να συμφωνούν όλοι. Έπειτα από μια μακρά περίοδο κατά την οποία δεν προχωρούσε τίποτα, υπαιτιότητα κυρίως των κυβερνήσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το σύνολο της οικονομίας μιας που τα NGN αποτελούν προϋπόθεση για την ανάπτυξη μιας χώρας, έρχεται η ώρα να ληφθούν αποφάσεις και μάλιστα δεσμευτικές για όλες τις πλευρές.

Η «μάχη» των επομένων ημερών θα είναι σκληρή, άλλωστε όπως συνηθίζουν να λένε τα στελέχη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών για τα κείμενα αυτά, «ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες», ενώ μια ακόμα παράμετρος του θέματος φαίνεται ότι θα ανοίξει ταυτόχρονα. Πρόκειται για το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο  το οποίο προβλέπει επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς ύψους περίπου 430 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά κονδύλια της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο είχε εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και θεωρητικά θα μπορούσε να προχωρήσει ως έχει. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το διάστημα αυτό εξετάζεται εκ νέου από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Υποδομών και με ενδιαφέρον αναμένεται αν θα υπάρξουν αλλαγές και κυρίως αν αυτό θα καταφέρει να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις επενδύσεις των παρόχων ώστε π.χ. να καλύψει περιοχές οι οποίες δεν έχουν εμπορικό ενδιαφέρον ή να πριμοδοτήσει τη ζήτηση των καταναλωτών. Κρίσιμο θεωρείται το να προχωρήσει έγκαιρα γιατί θα αποτελέσει ένα επιπλέον κίνητρο για τις ιδιωτικές επενδύσεις. Ξεκάθαρο είναι πάντως στην αγορά ότι η ΕΕ δεν χρηματοδοτεί περιοχές που δύναται να επενδύσουν ιδιωτικοί φορείς.

Τον χάρτη των ενδιαφερόμενων για τα δίκτυα νέας γενιάς συμπληρώνουν η Forthnet και η Cyta Ελλάς. Η πρώτη έχει ανακοινώσει συνεργασία με τη ZTE (κινέζική εταιρεία κατασκευής τηλεπικοινωνιακών υποδομών) για την ανάπτυξη δικτύων NGN χωρίς όμως να έχει αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Προϋπόθεση για να προχωρήσει σε επενδύσεις η  Forthnet είναι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη σύναψη του ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές. Αν μετά από αυτό έχει παραμείνει ως έχει (χωρίς δηλαδή να συγχωνευτεί με τις Vodafone και Wind) θα χρειασθεί κεφάλαια και σχετικό επιχειρησιακό πλάνο. Η Forthnet συμμετέχει στη συζήτηση ενεργά μιας και παρά τη συνεχή μείωση του μεριδίου αγοράς της παραμένει ένα σημαντικός «παίχτης» στην αγορά των ευρυζωνικών συνδέσεων.

Από την πλευρά της Cyta Ελλάδος επίσης το ενδιαφέρον για την όλη συζήτηση είναι δεδομένο. Για τη θυγατρική της Cyta Κύπρου οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν το επόμενο διάστημα καθώς η εταιρεία στην Κύπρο έχει νέο συμβούλιο το οποίο ενημερώνεται, ενώ μέχρι το τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα κλείσει στην Βουλή της Κύπρου το ζήτημα του αν θα παραμείνει μια αμιγώς δημόσια επιχείρηση ή θα μετοχοποιηθεί, κάτι που εκτιμάται ότι θα συνδυαστεί και με αποφάσεις για το μέλλον της Cyta Ελλάδος και το κατά πόσον θα μπει και αυτή ενεργά στη μάχη των επενδύσεων στα NGN βάσει της προτεινόμενης από την ΕΕΤΤ διαδικασίας.

Τι προβλέπει ο κανονισμός VDSL Vectoring

Το «μοίρασμα» των περιοχών στους παρόχους που ενδιαφέρονται να προχωρήσουν σε επενδύσεις NGN προβλέπει σε γενικές γραμμές ο Κανονισμός που έχει θέσει σε διαβούλευση η ΕΕΤΤ. Όπως αναφέρεται η τεχνολογία VDSL Vectoring αφορά στο σύνολο του δικτύου πρόσβασης του ΟΤΕ εκτός από τις καμπίνες που βρίσκονται σε μία περιοχή με ακτίνα 550 μέτρα γύρω από κάθε Αστικό Κέντρο ΟΤΕ, στην οποία παρέχονται από τον ΟΤΕ και τους υπόλοιπους παρόχους υπηρεσίες VDSL από το κέντρο καθώς και υπηρεσίες οποιασδήποτε άλλης τεχνολογίας η οποία είναι συμβατή με VDSL.

Η διαδικασία που προτείνεται συνοπτικά έχει τρία βασικά στάδια. Κατά το πρώτο θα αποφασιστεί σε ποιες περιοχές θα αναπτύξει τεχνολογία Vectoring ο ΟΤΕ, στο δεύτερο θα αποφασιστεί αντίστοιχα που θα πάνε οι υπόλοιποι πάροχοι (σε αυτή τη φάση ξεκάθαρα υπέρ εντός τέτοιου σχεδίου έχουν ταχθεί η Vodafone και η Wind) και στο τρίτο θα κληθεί και πάλι ο ΟΤΕ να δηλώσει αν θα επενδύσει στις περιοχές που δεν έχουν επιλεγεί μέχρι εκείνη τη στιγμή. Ο κάθε πάροχος που θα αναπτύξει δίκτυο θα είναι υποχρεωμένος να δίνει και στους υπόλοιπους παρόχους τη δυνατότητα να παρέχουν υπηρεσίες κατόπιν συμφωνίας για την χονδρική.

Στην πρώτη φάση, η ανάθεση γίνεται ανά πάροχο (ή κοινοπραξία παρόχων) και ανά Αστικό Κέντρο. Συνεπώς, μέχρι τη δεύτερη ανάθεση (διαδικασία σε ετήσια βάση), σε κάθε ΑΚ του ΟΤΕ θα δραστηριοποιείται ένας μόνο πάροχος στη διάθεση χονδρικών υπηρεσιών VDSL vectoring.

Μεταξύ άλλων αν κάποιος πάροχος δεν έχει ολοκληρώσει, εντός του χρονοδιαγράμματος ανάθεσης, την υλοποίηση του δικτύου σε ΑΚ που του έχει ανατεθεί, όλες οι καμπίνες του εν λόγω ΑΚ θεωρούνται μη δεσμευμένες και ο ΟΤΕ πρέπει να παρέχει ΤοΥΒ (υπηρεσίες τοπικού υποβρόχου) κατόπιν αιτήματος σύμφωνα με το ισχύον κανονιστικό πλαίσιο παροχής αδεσμοποίητης πρόσβασης στον υποβρόχο.